сряда, 25 август 2010 г.

Домашно кисело мляко

 

Приготвя се от пълномаслено прясно мляко. Най-хубаво става от овче или биволско мляко.

Продукти:

1 литър пълномаслено мляко, домашно
1 ч.л. кисело мляко за подкваса (не се изкушавайте да сложите по-голямо количество кисело мляко. Повече подкваса не е гаранция за по-добро подквасване, а ще направи млякото по-кисело)

1. Сложете млякото в дълбока тенджера и го варете 15-20 минути.
2. Налейте го в подходящи съдове и изчакайте да изстине до температура 45 С (да търпи пръста)
3. Размийте подквасата с малко от топлото мляко и налейте като разбъркате добре.

 
4. Завийте млякото на топло и го оставете за 3-4 часа.

 

 


1 коментар: