сряда, 25 август 2010 г.

Как се прави домашно масло



1. В домашни условия масло се получава от пресен неварен каймак. Най-лесно каймакът се отделя като изсипете прясно издоено мляко в тава на пласт от 2 см. Оставете го да престои една нощ на студено.

 

2. С дървена лъжица внимателно оберете каймака в купа. От 5 литра мляко ще отделите около 1 литър сметана (зависи от маслеността на млякото).

 

3. Започнете да разбивате сметаната с миксер. Най напред ще получите хубава прясна бита сметана. Можете да я използвате за сладкиши, ако я разбиете с малко захар.

 

Продължете да разбивате докато маслото започне да се отделя на малки бучки и по стените на съда.

 

4. Отделете суроватката.

 

5. Сложете купата под течаща студена вода на тънка струя или я напълнете с вода. Продължете да разбивате. Отлейте водата. Продължете това няколко пъти докато се отмие напълно суроватката.

 

6. Съберете маслото на топка и го отцедете хубаво от водата.


7. Завийте го в найлоново фолио или торбичка, пробийте дупчици с игла и го притиснете. Аз използвам обикновена сапунерка, в която съм пробила дупки с шило. Притискам с гърба на основата.







2 коментара:

  1. Здравей Емилия
    попаднах на твоя блог, докато търсех информация,за правенето на масло в домашни условия.
    много добре си обяснила всичко. но имам 2 въпроса:
    1. няма ли опасност,суровото мляко да се развали?
    2. мога ли да получа масло, като разбия каймака, на сварено мляко, с вода?
    благодаря
    хубав ден :-)

    ОтговорИзтриване
  2. През зимата оставям млякото да престои на остъклената тераса. Сега го съхранявам в хладилника, пак в големи тави. Лятото, когато температурите са много високи вече е рисковано, но и тогава кравите ги извеждат изцяло на паша и млякото не е с толкова висока масленост. По втория въпрос: знам, че някои хора разбиват масло и от сварен каймак, но вкуса му е различен. Аз, лично, предпочитам да си заквасвам сварения каймак - разбивам го с пасатор и го подквасвам както кисело мляко. Получава се нещо като заквасена сметана.

    ОтговорИзтриване