сряда, 29 септември 2010 г.

Печено пиле с розмарин, чесън и лимон

Продукти:
1/2 пиле или 3 пилешки бутчета
1/2 лимон
1 с.л. зехтин
30 г масло (ако пилето не е домашно)
черен пипер
сол
2 стръка пресен розмарин
1 глава чесън
50 мл бяло вино
50 мл пилешки бульон

1. Настържете кората на лимона, нарежете го на четвъртинки и изцедете сока. Разрежете главата чесън на две половинки.
2. Натрийте пилето със сол, черен пипер, зехтин, масло (ако е необходимо), лимонов сок и настърганата лимонова кора. Сложете под него парчетата изстискан лимон, разрязаната глава чесън и клончетата розмарин.
3. Полейте го с виното и бульона.



 
4. Загрейте фурната на 220 С. Обърнете първоначално пилето с кожата на долу и го печете 15-20 минути. След това намалете фурната на 180 С , обърнете пилето с кожата на горе и го печете до готовност. От време на време го поливайте с образувания сос.


5. Ако печете само бутчета, може първоначално да ги запържите в тиган от всички страни до златисто. Не добавяйте допълнително мазнина. Зехтина, маслото и подкожната им мазнина са достатъчни. Сложете ги в тавичката. Изсипете виното в тигана, в който са се пържили за да обере отделената мазнина и карамелизираните вкусни парченца и го излейте върху бутчетата. Долейте бульона и ги дозапечете във фурната. Така ще се приготвят по-бързо.



Няма коментари:

Публикуване на коментар