вторник, 31 август 2010 г.

Сладолед от кайсии

 
Продукти :

1 ч.ч. пълномаслено прясно мляко
1 щипка сол
150 гр. захар (разделена на 2)
1 ванилия шушулка
500 мл. сладкарска течна сметана (разделена на 2)
5 яйчени жълтъци
250 гр. почистени кайсии

1. Почистете кайсиите и ги смелете в домакински робот.


2. Загрейте млякото, солта, половината от сметаната и половината от захарта. С остър нож разцепете ванилиевата шушулка и остържете семенцата. Прибавете ги в млякото заедно със самата шушулка. Оставете да кипне и оставете да изстине.
3. С миксер разбийте жълтъците с другата половина от захарта докато побелеят. Добавете на тънка струйка топлото мляко като разбърквате непрекъснато. Върнете сместа обратно в тенджерата.
4. Затоплете на слаб огън, като не спирате да бъркате с топлоустойчива шпатула (дървена лъжица), докато кремът се сгъсти достатъчно. Внимавайте да не заври, за да не се пресече. Оставете го да изстине.
5. Разбийте сметаната и добавете яйчения крем. Прибавете кайсиевото пюре и разбъркайте. Охладете го добре. Най добре да престои една нощ в хладилник.
6. Прехвърлете сместа в машина за сладолед и я замразете според инструкцията на производителя. За моята машина това са 20 минути в машината, след което сладоледът се прехвърля в кутия и прибира във фризера.

Пълнозърнести еклери-питки

 
продукти:

120 гр.пълнозърнесто брашно
200 мл. вода
50 гр. олио
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. захар
4 яйца
100 гр. настърган кашкавал
2 с.л. белено слънчогледово семе

1. Сложете водата, маслото, захарта и солта в малка тенджера. Загрейте докато водата заври и маслото се стопи.
2. Изсипете цялото брашно.
3. Дръпнете тенджерата от котлона и започнете да бъркате енергично с дървена лъжица докато сместа стане гъста и гладка и започне да се отделя от съда.

 
4. Оставете да изстине.
5. Когато брашнената смес се охлади до температура " да търпи пръста" , започнете да прибавяте яйцата едно по едно като бъркате енергично ( може да ползвате миксер). Изчаквайте тестото да поеме напълно предното яйце преди да сложите следващото.
6. Полученото тесто трябва да е много меко и лепкаво. Трябва да пада свободно от лъжицата, но да не тече. Ако стане много гъсто, сложете още съвсем мъничко яйце (виж Как се прави парено тесто ).
7. Добавете настъргания кашкавал и слънчогледовото семе. Разбъркайте.
8. С малка лъжичка сипвайте от сместа в тава, покрита с хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 180 С докато се зачервят леко еклерите.

 
9. Може да ги сервирате като хлебчета, или като предястие, пълнени с пастет от крема сирене с подправки.

 

Фалшиво Тирамису с малини

 

Продукти:

125 мл силно кафе
2 с.л. ром
100 г захар
200 мл течна сметана
250 г крема сирене
100 г бишкоти

за гарниране:
какао на прах
пресни малини

1. Сварете 1/2 ч.ч. кафе и го охладете до стайна температура. Добавете рома.
2. Разбийте на крем сметаната, захарта и сиренето.
3. В чаши или купички сипете 1-2 с.л. крем, отгоре 2 бишкоти, леко натопени в кафето, няколко малини, отново крем, бишкоти, малини, крем.
4. Посипете с малка цедка малко какао и украсете с малинка.

Един десерт, приготвен с много любов.

Курабийки с шоколад и вишни

 

Продукти:

Рецептата е взета от Дейвид Лебовиц

1 яйце
1/2 ч.ч. течна сметана или прясно мляко
1 1/3 ч.ч. бяло пшенично брашно
1/3 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1/3 ч.ч. царевично брашно
1/3 ч.ч. захар
1 бакпулвер
85 г краве масло
150 г бял шоколад нарязан
1/2 ч.ч. ситно нарязани вишни или сливи

за намазване:
1 жълтък разбит с 1 ч.л. прясно мляко
захар за поръсване

1. Разбъркайте заедно яйцето и сметаната.
2. Смесете пшеничното, пълнозърнестото, царевичното брашно, захарта и бакпулвера.
3. В домакински робот сложете замръзналото масло и го раздробете. Прибавете останалите продукти, като редувате течни и сухи съставки.
4. Добавете шоколада и вишните като разбъркате леко с шпатула.
5. С лъжица и мокри ръце оформете курабийките и ги наредете в тава, покрита с хартия за печене.
6. Намажете с четка курабийките с разбития жълтък и поръсете със захар.
7. Печете в предварително загрята фурна на 200 С за 20-25 минути или докато станат златисто-кафяви.

Лешникови сладки




Продукти:

250 краве масло
350 г брашно
1 ванилия
150 г лешници ситно смлени
100 г пудра захар

за оваляне на сладките:
250 гр. пудра захар смесена с 1 ванилия

1. Сложете маслото за 1 час във фризера да замръзне.
2. Нарежете маслото на малки кубчета в домакински робот. Добавете брашното, лешниците и ванилията. Трябва да се получи пясъчлива смес.
3. Оформете малки цилиндри, които разделете на еднакви парченца.


4. Направете малки топчета, които редете в тава, покрита с хартия за печене.
5. Печете сладките в предварително загрята на 180 С фурна за 15-20 минути.
6. Оваляйте лешниковите сладки в размесената пудра захар с ванилия.

събота, 28 август 2010 г.

Миш-маш


Продукти:

1 глава лук
2 пиперки
1 люта чушка
1 малка тиквичка
1 малко морковче
2 домата
0,100 кг. сирене
2 яйца
2 с.л.олио или зехтин
сол
червен пипер
магданоз

1. Почистете и нарежете на ситно лука, пиперките, лютата чушка, моркова, тиквичката. Обелете доматите и ги настържете.
2. Сложете в дълбок тиган 2 с.л. олио и запържете лука, добавете моркова, пиперките, чушката и тиквичките.
3. Добавете доматите и оставете да се задушат зеленчуците. Подправете със сол и червен пипер.
4. Счупете в купичка яйцата и леко ги разбийте с вилица. Изсипете ги при зеленчуците и разбъркайте. Добавете натрошеното сирене и ситно нарязан магданоз.

Поднесете с любов.








Тиквички с ориз


Продукти:

1 глава лук
1 средно голяма тиквичка
5-6 склидки чесън
1 ч.ч. ориз
3 ч.ч. зеленчуков бульон (може да го замените с вода и кубче зеленчуков бульон)
сол
черен пипер
копър
2 с.л. олио или зехтин

1. Почистете лука и чесъна и ги нарежете на ситно. Измийте ориза и го разстелете върху кърпа, за да попие излишната вода. Измийте тиквичката и я нарежете на кубчета.
2. В дълбок съд загрейте мазнината. Изсипете в ней първо лука, разбъркайте и прибавете чесъна.
3. Когато зеленчуците омекнат прибавете ориза и запържете докато започне да си променя цвета. Добавете и тиквичката и запържете още малко.
4. Налейте 3 ч.ч. бульон и подправете със сол, черен пипер и ситно нарязан копър.
5. Задушете на котлона докато оризът поеме всичката течност или изсипете сместа в пръстен гювеч и запечете във фурната.

Сервирайте със ситно нарязан копър.

Ястието е много вкусно и студено и е особено подходящо за горещите летни дни.

Бонбони с бял шоколад


Продукти:

200гр. бял шоколад по избор (може да използвате диабетичен)
50 гр. кашу
50 гр. стафиди
50 гр. сушени боровинки
плодове от сладко: зелени смокини, портокалови корички

1. Натрошете шоколада на дребни парченца. Сложете го в подходящ съд и го разтопете на водна баня.
2. Сложете по 1 с.л. от разтопения шоколад на дъното на хартиени формички.
3. Гарнирайте по желание с плодовете и ядките.
4. Оставете за около час да изстине шоколадът и внимателно отлепете формичките.




Изненадайте приятно любим човек.

Тутманик

 

Продукти:


1 ч.ч. вода
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
1 с.л. маргарин
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 кубче мая за хляб
1/2 ч.ч масло
0,750 кг. брашно
0,250 кг. сирене

1. Налейте в чаша половината от водата и сложете маята, солта и захарта. Щом маята омекне и започне да шупти я разбъркайте.
2. Сложете в купа 2-3 с.л. брашно и залейте с маята постепенно като бъркате за да не стане на бучки. Оставете получената каша на топло за да втаса.
3. Когато маята стане на големи мехури добавете 1 яйце, киселото мляко, маргаринът и брашното. Омесете меко тесто до като по повърхността му се появят мехурчета и започне да увеличава обема си. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.
4. Разделете тестото на 8 топки. Пуснете първата топка в маслото и я разтеглете на кора, голяма колкото диаметъра на тавата в която ще печете.
5. Разпределете кората в тавата и я поръсете с натрошено сирене. Пуснете втората топка в маслото, разтеглете я на кора, сложете я в тавата върху първата и я поръсете със сирене. Постъпете така с всичките топки.
6. Сложете в тавата последната кора и леко притиснете тутманика да се разпредели равномерно. Оставете го да втаса.

 
7. Разбийте второто яйце и останалото в чашата масло и когато тутманикът увеличи обема си 3 пъти го намажете с получената смес.
8. Печете в предварително загрята на 200 С фурна за около 40 минути или докато хубаво се зачерви.

 

9. Извадете го от фурната, напръскайте го леко с вода и го завийте с кърпа да изстине.

 
Поднесете го с любов.

петък, 27 август 2010 г.

Пилешки дробчета в гювече

 

Продукти:
за 6 порции

1 кг пилешки дробчета
2 глави лук
1 морков
1 пиперка
1 люта чушка
0,200 кг гъби
3-4 скл. чесън
1 домат
100 мл бяло вино
топено или пушена сирене (по желание)
0,200 кг кашкавал
магданоз
50 мл. олио

1. Накиснете за малко пилешките дробчета в студена вода и ги почистете.
2. Нарежете на ситно зеленчуците.
3. В дълбок тиган загрейте олиото и сложете зеленчуците да се запържат - първо лука, а после чесъна, моркова, пиперката и лютата чушка, гъбите. Добавете дробчетата.
4. Прибавете доматите, магданоза и виното. Подправете със сол, черен пипер, червен пипер.
5. Разсипете сместа в гювечета, сложете по 1 парченце пушено сирене и покрийте с настърган кашкавал.
6. Запечете в предварително загрята на 200 С фурна за няколко минути, докато кашкавалът се разтопи и зачерви.


Сервирайте с любов.

Фригласе от пъпеш


Продукти:
1 кг.почистен пъпеш
1 кг. захар
1 л. вода

1. Нарежете пъпеша на малки парченца, дебели 4-5 мм. Накиснете го за 2 часа във варова вода.
2. Извадете пъпеша, измийте го добре и го разпределете върху кърпа за да попие водата.
3. Изсипете захарта в тава за варене на сладко и я залейте с водата. Сварете сироп до като капка, капната в чаша вода остава цяла.
4. Прибавете пъпеша и варете като обирате пяната и разклащате тавата. Разбърквайте само при необходимост. Внимавайте да не загори.
5. Щом сиропът започне да се сгъстява, дръпнете от котлона и оставете сладкото да престои няколко часа. След 5-6 часа варете пак малко и пак го оставете в тавата за няколко часа. Това се повтаря, докато пъпешът не поеме целия сок.
6. Когато е готово се вадят парченцата и редят в чиния да изсъхнат напълно.
7. Прибират се в кутии.

Това е рецепта от началото на ХІХ век от тетрадката на моята прабаба. Посрещали са гостите си с такива бонбони.

 

Тиганички

 

Продукти:

 
300 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2 яйца
1 ч.л. сол
150 гр. брашно
олио
 

1. Изсипете содата в киселото мляко и разбъркайте да шупне.
2. Добавете яйцата, солта и брашното. Трябва да се получи тесто, малко по-гъсто от това за палачинки. Поради различията в брашната, ако тестото стане много течно - добавете малко брашно, ако е гъсто - мляко или вода.

 

 
3. Загрейте тиган, в който преди всяка тиганичка наливайте по 1/2 ч.л. олио - съвсем леко да се омазни.
4. Сипвайте със супена лъжица от тестото в тигана и оформяйте тиганички. В един тиган се събират 4-5 тиганички.

 

 
Пържете ги на не много силен котлон.

 

 
5. Щом се опекат от едната страна ги обърнете.

 
Пържат се много бързо.

 

Сервирайте обилно поляти с домашно сладко.

 

Много лесна и вкусна закуска.

 

Изненадайте приятно любимите си хора.

 

Сок от вишни без варене

 

Продукти:

3 кг вишни
10 гр. лимонена киселина
захар

1. Почистете и измийте вишните. Не им махайте костилките. Намачкайте ги с лимонената киселина. Оставете ги да престоят 24 часа.
2. Прецедете ги.
3. Изсипете сока в голям съд и добавете захар, като на 1 литър сок сложите 1 1/2 кг. захар. Бъркайте докато захарта се разтопи.
4. Налейте готовия сок в бутилки и приберете. Не се запечатва.
При консумация се разрежда с обикновена или газирана вода по желание.

Желе от дренки



Продукти:
1 кг. захар
3 кг. дренки
1/2 ч.л. лимонена киселина

1. Почистете и измийте дренките. Не е необходимо да им чистите костичките.
2. Изсипете дренките в тенджера и налейте вода да покрие плода. Варете 5-6 минути. Оставете да изстине и прецедете сока.
3. Изсипете дренчения сок в тава за варене на сладко и сложете захарта.
3. Варете като обирате пяната. Разбърквайте за да не загори (виж Как се вари сладко).
4. Щом е готово и капка от него не се разлива, добавете 1/2 ч.л. лимонена киселина, разбъркайте и варете още минута.
5. Разсипете желето в сухи и затоплени бурканчета.


Изненадайте с обич любимите хора.


Бистър мармалад от кайсии



Продукти:
1 кг захар
1 кг кайсии
1 ч.л. лимонена киселина
1 ч.ч. вода

За болни от диабет, заменете захарта с подсладител или 300 г фруктоза и пакетче гел-фикс 2:1 на Д-р Йоткер



1. Почистете и измийте кайсиите. Може да използвате и наранени плодове като ги изрязвате много добре.


2. Изсипете кайсиите в тенджера и налейте около 2 пръста вода. За 1 кг кайсии 1 ч.ч. вода е достатъчна.  Варете 5-6 минути.


Оставете ги да изстинат и претрийте сместа през кевгир или по-едра цедка.




3. Изсипете кайсиевата смес в тава за варене на сладко и сложете захар - на литър течност - един килограм захар.


3. Варете като обирате пяната. Разбърквайте за да не загори.


4. Щом е готово и капка от него, капната върху чиния не се разлива, добавете 1 ч.л. лимонена киселина на 1 килограм употребена захар, разбъркайте и варете още минута.
5. Разсипете мармалада в сухи и затоплени бурканчета.


Става много фин и бистър мармалад.

 
Изненадайте с обич любимите хора.