неделя, 31 октомври 2010 г.

Хелоуин

Празникът Хелуин възниква в предхристиянски времена сред келтските племена, населяващи териториите на съвременна Великобритания, Ирландия и Северна Франция. Келтите вярвали, че животът се заражда от смъртта. Затова началото на новата година те празнували през есента (нощта на 31 октомври срещу 1 ноември), когато според техните вярвания настъпвало времето на студа, тъмнината, разложението и смъртта. През тази нощ келтите прославяли езическия бог на смъртта Сауин. В навечерието на новата година друидите (жреците на келтските племена) заповядвали на хората да угасят всички огньове в къщите си. След това разпалвали огромен огън от дъбови клонки, на който според техните вярвания принасяли жертви – плодове, животни и дори хора, за да угодят на бога на смъртта Сауин. Оттук води началото си и обичаят да се ходи в тъмното облечени в костюми на привидения, вещици, гноми и всякакви зли духове. Следвайки този обичай, живите влизат в съюз и общение със задгробния живот.

Макар че празникът има и християнски корени, днес те са безвъзвратно загубени. Около 800 г. сл. Хр. християнството става господстваща религия там, където по-рано друидите правели своите обреди. През 853 г. сл. Хр. папа Бонифаций ІV утвърдил 1 ноември като ден на Всички светии, т. е. ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Така Католическата църква заменила езическия празник на смъртта с нещо доста сходно.

На английски език наименованието на празника звучи като All Saint's Day или Hallowmas, или All Hallows. Но хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Самхейн и деня на Помона. В средновековния английски език наричали празника All Hallows' Eve или съкратено Halloween.

По-късно, през 1000 г., Църквата обявила 2 ноември за Ден на всички души - All Souls Day, в който трябвало да се поменат не светиите, а обикновените мъртви. След години обичаите за тези три празника се преплели и слели в един - Hallowe'en, който по-късно започнали да наричат Halloween.

Естествено християнските църкви по света, не само Православната, са против празника в американския му вариант и заиграването с тъмните сили, били те и разбирани само като митология. Въпреки това Хелуин е безспорна реалност от годишния празничен календар в повечето страни, затова много църкви се опитват да го "облагородят". Така например тази година Англиканската църква направи мащабна кампания срещу "зловещия Хелуин" и се обяви за създаването на един "по-усмихнат Хелуин". В резултат в повечето магазини не се предлагаха зловещи и стряскащи маски, а по-дружелюбни и усмихнати. Децата и всички участващи в карнавалите бяха призовани да са по-внимателни с възрастните хора и малките деца. През последните години Хелуин започна да се празнува и в православните страни, разбира се като светски празник, без християнска основа, главно заради страховитите карнавали. Православната църква не насърчава разпространението на този американски празник, защото счита, че макар и лишен от религиозно съдържание днес, олекотяването на злото, превръщането му в обект на забава и смях обърква духовните критерии на хората. Макар и в по-редки случаи вживяването в Хелуин като "празник на злите сили" може да доведе и до по-сериозни патологични отклонения в поведението и срив в нравствените ценности.

http://www.dveri.bg

Телешки стек с кашкавал

 
Posted by Picasa

Продукти:

3 телешки стека
3 с.л. смес от нарязани на ситно лук, моркови и целина
4-5 гъби
1 с.л. масло
1 ч.ч. вино
дафинов лист
сол
черен пипер
3 резена кашкавал

за гарнитурата:
3 картофа
1 с.л. масло
1 ч.л. червен пипер

1. Начукайте добре стековете. Поръсете ги със сол и черен пипер и ги оставете няколко часа.
2. Разтопете маслото в тиган. Запържете стековете докато се зачервят и ги извадете.
3. Сложете в същото масло лука, морковите, целината и гъбите. Запържете ги. Върнете месото, налейте виното, добавете дафиновия лист и ги задушете.
4. Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на резени. Задушете ги с маслото и малко вода докато омекнат. Щом останат само на масло, добавете червения пипер и ги запържете.
5. Сложете по резен кашкавал върху стековете. Покрийте ги с капак за минута.
6. Сервирайте с любов.
 
Posted by Picasa

Банички-розички

 
Posted by Picasa

Продукти:


500 г кори за баница
150 г сирене
100 г краве масло
3 яйца
3-4 с.л. течна сметана

1. Разтопете маслото. Натрошете сиренето и го разбъркайте с 2 яйца. Намажете с масло гнездата на тава с форми за мъфини.
2. Намажете с масло първата кора. Сгънете я на две. Сложете 1 с.л. от плънката на дългия и край и я завийте на стегнато руло. Навийте рулото на охлюв и го сложете в гнездото на тава с форми за мъфини. Постъпете така и с другите кори.
 
Posted by Picasa
3. Разбийте едно яйце със сметаната и останалото ви разтопено масло. Полейте баничките с тази смес.
4. Печете в предварително загрята на 200 С фурна.
 
Posted by Picasa

четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Датски бисквити

 
Posted by Picasa
Продукти:
250 г краве масло на стайна температура
1 ч.ч. захар
2 яйца
2 ч.ч. брашно
2 с.л. прясно мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
стафиди
ядки по избор

1. Разбийте маслото със захарта до получаване на гладък крем. Добавете едно по едно яйцата.
2. Разтворете содата в млякото и ги добавете към сместа. Прибавете брашното и замесете меко тесто. Омесете в него стафидите или ядките.
3. Завийте тестото в стреч-фолио и го приберете за няколко часа в хладилника.
4. Разточете тестото на лист с дебелина 1 см. Изрежете бисквити с формички. По желание ги поръсете със захар. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.
5. Печете бисквитите в предварително загрята фурна на 180 С за около 20 минути.
Поднесете на приятели.
 
Posted by Picasa

Постен сладкиш с круши

 
Posted by Picasa
Продукти:

1 ч.ч. кисело мляко или вода
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. орехови ядки, счукани
1 ч.ч. круши, обелени и нарязани на парченца
1 ч.ч. захар (3 ч.л. Хуксол или друг подсладител с еквивалент на 1 ч.ч. захар)
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно тип "Грахам"

1. Разбъркайте содата в млякото или водата да шупне. Смесете всички продукти и ги объркайте.
2. Изсипете сместа в тавичка, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 200 С.
 
Posted by Picasa
3. Сервирайте с любов.
 
Posted by Picasa

Пиле с ориз

 
Posted by Picasa
Продукти:
1 пиле
2 ч.ч. ориз
черен пипер
сол
50 г краве масло

1. Измийте пилето и го сложете в голяма тенджера. Залейте го с вода. Добавете сол и зърна черен пипер и го сварете.
2. Измийте ориза и го отцедете. Загрейте в тиган 1 с.л. краве масло и запържете леко ориза. Изсипете го в тава и залейте с 6-7 ч.ч. пилешки бульон. Подредете отгоре парчетата пиле, поръсете с черен пипер и сол. Сложете парченца краве масло. Ако пилето е домашно и бульонът е достатъчно мазен - не добавяйте масло.
3. Печете във фурна на 200 С до поемането на бульона от ориза.
 
Posted by Picasa

Палачинки

 
Posted by Picasa
Продукти:
2 ч.ч. прясно мляко
3 яйца
1 ч.ч. брашно
щипка сол
краве масло за пържене

1. Сложете яйцата, млякото, солта и брашното в кана-шейкър и разбивайте до получаването на гладка смес.
2. Загрейте тефлонов тиган. Намажете го с парченце масло. Изсипете с черпак от палачинковата смес и я разстелете.
3. Запържете палачинката от едната страна. Обърнете я и я опечете и от другата. Извадете я. Пуснете в тигана отново кубче масло. Изсипете смес за следващата палачинка. Опечете така всички палачинки.
4. Сервирайте палачинките завити със сладко или шоколад.

 
Posted by Picasa

Фасул яхния

 
Posted by Picasa
Продукти:
1 ч.ч. зрял фасул
1 глава лук
1 морков
парче глава целина
1 домат
1 люта чушка
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. джоджен
1 с.л. магданоз
сол на вкус
50 мл. олио

1. Накиснете фасула във вода да престои една нощ.
2. Измийте фасула, залейте го със студена вода и го варете около 1 час.
3. Нарежете на кубчета моркова, лука и целината. Запържете ги в олиото. Добавете настъргания домат и червения пипер. Изсипете зеленчуците при боба. Посолете. Варете до пълното омекване на зеленчуците.
4. Прибавете джоджена и магданоза.
 
Posted by Picasa

Пълнени дюли


Продукти:
500 г кайма
1 кг дюли
1 домат
1 глава лук
1 люта чушка
1/2 ч.л.черен пипер
1/2 ч.л.червен пипер
1/2 ч.л.кимион
щипка бахар
1 ч.л.сол
магданоз
2 с.л. ориз
3 с.л. зехтин (олио)
2 с.л. брашно
1 жълтък
2-3 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. оцет


1. Объркайте каймата с подправките (черен, червен пипер, кимион, сол и бахар, магданоз), ситно нарязания лук и ориза и я омесете добре.


2. Почистете дюлите. Отрежете им капачета и с чаена лъжичка ги издълбайте.


Нарежете вътрешността им много на ситно и я добавете към каймата.
3. Омесете каймата много добре и напълнете дюлите.


4. Потопете горният край на дюлите (частта, където се показва плънката) в брашно. Захлюпете ги с капачето. Подредете ги в тенджера или пръстен гювеч изправени.


Залейте ги с малко вода или зеленчуков бульон, в който разтворете останалото брашно. Добавете зехтин или олио ги варете на много слаб огън.
5. Когато дюлите омекнат, може да застроите ястието. Смесете 1 жълтък, 2-3 с.л. кисело мляко, 1/2 ч.л. оцет и добавете малко по малко от топлия сос.


Изсипете обратно сместа в тенджерата. Разбъркайте внимателно за да не се пресече яйцето.


Джиджи- папа


Продукти:
6 филии сух хляб
2-3 с.л. прясно мляко
2 яйца
1 ч.л. захар
щипка сол
олио за пържене

1. В дълбока чиния разбийте яйцата. Добавете прясното мляко, щипка сол и 1 ч.л. захар. Ако желаете, може да добавите и прахче ванилия. Разбийте всичко хубаво.
2. Потопете филийките съвсем за кратко в яйчената смес и ги изпържете в предварително загрятото олио до златисто.
3. Поднесете ги топли с мед, любимото си сладко или просто поръсени с пудра захар.




Пита

 
Posted by Picasa
Продукти:
300 мл пр.мляко
1 кубче мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
3 яйца (отделете един жълтък за намазване)
3 с.л кисело мляко
3 с.л. олио
750 г брашно
60-70 г краве масло

1. Накиснете маята в леко топличкото мляко заедно със солта и захарта.
2. Пресейте брашното. Щом маята се разтвори, смесете я с малко брашно на гъста кашица. Оставете я да шупне.
3. Смесете маята с яйцата(без 1 жълтък), киселото мляко и олиото. Направете кладенче в брашното и започнете да наливате яйчената смес. Замесете меко тесто.
4. Разтопете кравето масло с 1-2 с.л. олио. Разделете тестото на 3 питки. Разточете всяка от тях на кора с големина на чиния. Намажете ги с масло и ги подредете една върху друга. Разтеглете ги на една по-голяма кора. Намажете я с масло и я завийте на руло.
5. Усучете леко рулото и го нарежете на дебели резени. Редете ги в предварително намазана тава. Оставете питката да втаса.
6. Разбийте жълтъка с останалото разтопено масло или малко прясно мляко. Намажете с него питката.
 
Posted by Picasa
7. Печете в предварително загрята на 200 С фурна. Опитвайте готовността и с клечка, забита в средата-трябва да излиза чиста.
8. Извадете я от фурната и я покрийте с леко навлажнена кърпа.
 
Posted by Picasa
Щом изстине, я извадете от тавата.

 
Posted by Picasa