петък, 4 март 2011 г.

Трицветен кекс

 
Posted by Picasa

Продукти:

бяла смес:
4 белтъка
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. олио
1/2 ч.ч. брашно

жълта смес:

2 яйца
4 жълтъка
1 ч.ч. захар
3 с.л. олио
1 ч.ч. брашно

кафява смес:

2 с.л. какао
1/2 ч.ч. орехови ядки

1. За бялата смес: Сложете белтъците в чиста и суха купа. Разбийте ги на твърд сняг, като прибавяте малко по малко от захарта.

 
Posted by Picasa

Щом сместа стане с твърди връхчета, изключете миксера и започнете да прибавяте малко по малко брашното, като разбърквате с шпатула или дървена лъжица, подхващайки сместа от долу към повърхността.

 
Posted by Picasa

2. За жълтата смес: Сложете в купа яйцата и жълтъците. Разбийте ги леко. Добавете захарта и разбивайте докато сместа започне да побелява и започне да увеличава обема си.

 
Posted by Picasa

Добавете малко по малко олиото. Изключете миксера и започнете да прибавяте малко по малко брашното, като разбърквате с шпатула или дървена лъжица, подхващайки тестото от долу към повърхността.

 
Posted by Picasa

3. За кафявата смес: Счукайте леко ореховите ядки. Разбъркайте ги с какаото.

 
Posted by Picasa

4. В намазана с масло и посипана с брашно форма за кекс, изсипете първо половината от жълтата смес. Поръсете с половината от ореховите ядки.

 
Posted by Picasa

Изсипете цялата бяла смес.

 
Posted by Picasa

Поръсете с останалите орехови ядки.

 
Posted by Picasa

Изсипете останалата жълта смес. За да не се издуе кекса при печенето в средата направете лека вдлъбнатина с лъжицата.

 
Posted by Picasa

5. Печете кекса в предварително загрята на 180 С фурна докато клечка, забодена в средата излиза суха.

 
Posted by Picasa

6. Оставете кекса да изстине. Обърнете го в чиния за сервиране и го поръсете с пудра захар.

 
Posted by Picasa

Няма коментари:

Публикуване на коментар