сряда, 26 октомври 2011 г.

Пилешка супа със зеленчуци

 
Posted by Picasa

Продукти:

1 главичка лук или парче праз
1 с.л. краве масло
1 картоф
1 морков
1 пиперка
1 ч.ч. пилешко месо, сварено, обезкостено и накъсано на ситно
1,5-2 л пилешки бульон
шепа фиде
сол
черен пипер
ситно нарязан магданоз
1 жълтък
лимонов сок

1. Разтопете маслото в тенджерка. Добавете нарязания на ситно праз и го задушете.

 
Posted by Picasa

2. Прибавете нарязаните на ситно зеленчуци и ги запържете за кратко.

 
Posted by Picasa

Залейте с пилешкия бульон и оставете супата да къкри на тихо докато омекнат зеленчуците.
3. Добавете пилешкото месо и фидето, посолете със сол и черен пипер и варете още няколко минути.

 
Posted by Picasa

4. Дръпнете тенджерата от котлона. Застройте супата с жълтъка и лимоновия сок. Разбийте в чиния жълтъка с лимонов сок.

 
Posted by Picasa

Бавно добавете малко от горещата супа.

 
Posted by Picasa

Добавете сместа в тенджерата при останалата супа, като разбърквате непрекъснато. Яйцето трябва да се затопли постепенно за да не се пресече.
5. Поръсете с нарязан магданоз.

 
Posted by Picasa

Супа-топчета с ориз и домати

 
Posted by Picasa

Продукти:

250 г кайма
50 г олио
1 к.ч. ориз
1 яйце
2-3 с.л. кисело мляко
1 главичка лук
1 морков
1 картоф
2 с.л. брашно
1 домат
магданоз
сол
черен пипер

1. Омесете каймата с 1 с.л. от ориза, смлян черен пипер, сол, половината от ситно нарязания лук и малко от белтъка на яйцето.

 
Posted by Picasa

Оформете малки топчета и ги оваляйте в брашното.

 
Posted by Picasa

2. Загрейте олиото в тенджера. Добавете ситно нарязания лук,картоф и морков. Задушете ги до омекване.

 
Posted by Picasa

Налейте 5-6 ч.ч. вряла вода.
3. Пуснете топчетата внимателно във врялата течност. Оставете ги да врат около 20 минути.
4. Добавете ориза, смлените домати и малко ситно нарязан магданоз. Посолете със сол и черен пипер. Оставете супата да поври още няколко минути, докато оризът омекне.

 
Posted by Picasa

5. Смесете в чиния жълтъка и киселото мляко. Добавете малко от врящата супа, като разбърквате енергично. Добавяйте течността бавно, за да не се пресече яйцето.

 
Posted by Picasa

Налейте сместа в останалата супа.

 
Posted by Picasa

четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Картофено пюре



Продукти:

1.5 кг картофи
1 ч. ч. прясно мляко
50 г краве масло
сол
черен пипер(по желание)


1. Измийте и обелете картофите. Нарежете ги на кубчета. Сварете ги в обилно количество подсолена вода.

 

2. Загрейте млякото с маслото до завиране.
3. Изцедете добре картофите. Намачкайте ги или ги пресовайте през специална преса.

 


4. Добавете половината мляко и разбъркайте добре.


Налейте още мляко и отново хубаво разбъркайте. Количеството на млякото и маслото може да варира в зависимост от сорта на картофите. Ако е необходимо ги увеличете или намалете. Подправете със сол и по желание с черен пипер. Може да разбиете пюрето и с миксер накрая, но съвсем за кратко. Картофите много бързо се пребиват и пюрето може да стане като лепило.

 

"Слънчеви" краставички

 
Posted by Picasa

Това е рецепта за летни краставички, които се консумират веднага.

Продукти:

за 1 компотен буркан

краставички
4-5 зърна бахар
5-6 зърна черен пипер
3-4 склидки чесън
стрък сух копър
1 с.л. морска сол
2 с.л. домашна ракия

1. Измийте краставичките и ги почистете от дръжчиците. Наредете ги в буркана.
2. Добавете солта, ракията и подправките. Долейте буркана със студена вода и го разклатете няколко пъти да се смесят всички съставки и да се разтвори солта.
3. Сложете буркана на светло място. Разклащайте го всеки ден.
4. След няколко дни (зависи колко е топло) краставичките си променят цвета и са готови.

Крем супа с броколи и картофи

 
Posted by Picasa

Продукти:

2 картофа
1 малък морков
100 г броколи
2 ч.ч. зеленчуков бульон
50 мл сметана
1 с.л. краве масло
сол
черен пипер
магданоз
лимонов сок

1. Обелете картофите и моркова. Нарежете ги на ситно. Накъсайте броколите на малки розички и им обелете стъблата. Нарежете и тях.
2. Сложете зеленчуците в малка тенджерка, залейте ги с бульона и малко студена вода и ги сварете до пълното им омекване. Поръсете с пресен магданоз. Подправете със сол и черен пипер.

 
Posted by Picasa

3. Прехвърлете сместа в кухненски робот и я пасирайте.

 
Posted by Picasa

4. Върнете супата в тенджерата и я сложете на котлона да заври. Добавете сметаната и маслото. Разбъркайте за да се разтопи. Подправете с лимонов сок на вкус.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

неделя, 16 октомври 2011 г.

Гретен с карфиол

 
Posted by Picasa

Продукти:
500 г карфиол
1/2 ч. ч. прясно мляко
1/2 ч. ч. сметана
1 с. л. краве масло
1 с.л. брашно
сол
черен пипер
щипка индийско орехче
1 с.л. настърган пармезан (кубчета топено сирене)
1 ч. ч. настърган кашкавал


1. Накъсайте карфиола на средно големи розички.

 
Posted by Picasa

Бланширайте ги в подсолена вода за 8-10 минути.

 
Posted by Picasa

Отцедете ги и ги подредете в съд за гретен (или купички за гювечета).

 
Posted by Picasa

2. Смесете прясното мляко, сметаната и част от водата, в която е врял карфиола. Затоплете сместа на котлона, но внимавайте да не заври.
3. В отделен съд стопете маслото. Добавете брашното и разбъркайте докато стане на пяна. Дръпнете съда от котлона.

 
Posted by Picasa

Внимателно налейте част от млечната смес и разбъркайте енергично.

 
Posted by Picasa

Върнете съда на котлона и го загрейте, като внимавате да не заври.

 
Posted by Picasa

Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Варете 2-3 минути, като непрекъснато разбърквате. Добавете настъргания пармезан или топеното сирене. Разбъркайте на котлона докато се разтопи сиренето.
4. Подправете карфиола със сол и пипер. Залейте го с млечния сос

 
Posted by Picasa

и поръсете с настъргания кашкавал.

 
Posted by Picasa

5. Запечете гретена в предварително загрята на 200 С фурна, докато повърхността му се зачерви. Оставете го да изстине и го поднесете на стайна температура.

 
Posted by Picasa