понеделник, 16 април 2012 г.

Светла седмица

  Възкресение Христово (Слизане в ада).
Мозайка от XI в. от манастира Св. Лука в планината Хеликон в Гърция

Първата седмица след Великден е наречена Светла седмица, защото възкресението на Иисус Христос донася просветление и надежда за вечен живот на всички човеци. Тя се нарича още празна, заради забраната да се работи каквото и да е работа , както и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото възкресение. В църковния календар всеки от дните до следващата неделя – Томина неделя,  е записан като Светъл.

През всеки от дните на Светлата седмица се славят  Божията майка и светите апостоли:
На Светли понеделник - светите апостоли,
през Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей,
в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков,
в Светли петък - св. ап. Петър,
а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.


Седмицата завършва с Томина неделя, по името на св. ап.  Тома, който единствен  от дванайсетте апостоли на Исус не повярвал на Христовото възкресение. В този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на Своите ученици, между които бил и Апостол Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости.

Народни вярвания : Великден се празнува три дни. Първият е винаги неделя, когато всички отиват на тържествена църковна служба. Свещта, която са държали там се отнася запалена в къщи. Всички се чукат с боядисаните яйца. Чието излезе най-силно, той ще е най-здрав през годината. На празника младоженци ходят у кумовете, у родителите на булката, като носят боядисани яйца или шарени перашки и великденски краваи и също получават от домакините.

Момите, които са кумичили, отиват в дома на кумицата също с червени яйца. Всяка мома ще се облече за пръв съвършена мома: с наниза, с венец и закитена и ще иска прошка от кумицата. Идва ред на обичая "люленки". След обяд всички отиват на място, където има високо дърво и връзват люлка. Тук сега са дошли и момците. Всеки гледа да се люлее за да се предпази от змейове и болести.

През празничните дни се играе и великденско хоро, което се прави на площада.

4 коментара:

  1. Честито Възкресение Христово, Еми! Светли дни, здраве и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  2. Христос Воскресе!
    Еми, нека светлината на неговото воскресение да дари живота ви с много топлина,нежност и разбирателство.В къщата ви винаги да има здраве и любов!

    ОтговорИзтриване
  3. Честито Воскресение Христово,Еми!
    Много здраве,благоденствие и обич пожелавам на семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Честито Възкресение, момичета! Светлина и благоденствие на вас и семействата ви!

    ОтговорИзтриване