неделя, 1 юли 2012 г.

30 юни - Събор на светите славни и всехвални дванадесет апостоли (Павловден)



Апостолски събор. Детайл от стенопис на Димитър Молеров в параклиса "Архангел Михаил" в Рилския манастир, 1835 

Събор на светите славни и всехвали дванадесет апостоли е празник за обща прослава на Христовите благовестители, наречени апостоли, т.е. пратеници.
Те са Симон Петър, Андрей Първозвани, Иаков Заведеев, Иоан Богослов, Филип, Вартоломей, Тома, Матей, Иаков Алфеев, Иуда Иаковов, Симон Зилот, Матий (Матия) - на мястото на Иуда Искариот.
Към тях се причислява и апостол Павел, затова този ден се казва още Павловден.


Събор на светите дванадесет апостоли.
Икона от XIV в. Източник: obraz.org



Събор на светите дванадесет апостола е празник, празнуван от древност след деня на славните първовърховни апостоли Павел и Петър († ок. 67 г.).

Св. благоверен цар Константин Велики  (274-337) построил в Цариград храм на името на светите Дванадесет апостола. Съществуват данни за празнуването на празника от IV век. 
Като празнува паметта на всеки един от дванадесетте апостоли отделно, Църквата еднакво благоговее и пред целия техен събор. Защото Свещеното Писание и Преданието, като възхваляват трудовете и мъченическата смърт отделно на всекиго от дванадесетте апостоли, прославят ги всички заедно и равночестно. По думите на Св. Писание всички те са приятели Божии (Йоан 15:14), и когато Син Човечески седне на престола на славата Си, те всички ще седнат на дванадесет престола, за да съдят дванадесетте Израилеви колена (Мат. 19:28). Светото Предание нарича всички дванадесет апостоли славни и всехвални.



Христос с апостолите. Миниатюра из Сийското Евангелие (Siysky Gospel), Москва, 1340 година
 
Народни вярвания: Този народен празник се отбелязва главно в Източна България за предпазване от огън, пожар, гръм, и по-рядко от градушка. Свързва се с народните представи за унищожителната сила на огъня. На Павловден не се работи и не се пали огън дори за приготвяне на храна. В Източна Тракия не се меси хляб, за де не се сплъстява и червясва брашното.

На този ден имен ден празнуват: Павел, Павлина
 
източник:
http://www.pravoslavieto.com
http://horo.bg

1 коментар:

  1. Имаме уникални празници,които са създадени преди толкова много години в памет на едни велики имена,които в последствие са се превърнали и в някакви традиции с обичаи които се спазват в тези дни.Дано и нашите деца продължат да ги спазват и да се интересуват от историята ни. Винаги съм харесвала съборите и събора на светите славни и всехвали дванадесет апостоли е празник за обща прослава на Христовите благовестители, наречени апостоли, както и вие добре ни пишете.Трябва да се говори повече за великите хора,които сме имали и са живяли едно време по земите ни.

    ОтговорИзтриване