четвъртък, 19 юли 2012 г.

Лимонови кексчета с овесени ядки



Продукти:
 за 12 броя

150 г бяло пшенично брашно
100 г пълнозърнесто пшенично брашно
40 г овесени ядки
40 г захар
1 бакпулвер
ванилия
200 мл кисело мляко
75 мл зехтин
2 яйца
5 с.л. мед
кората на 1 лимон, настъргана

за глазурата:
сока на 1 лимон
2 с.л. пудра захар

Ако приготвяте кексчетата за диабетици, заменете меда и захарта с фруктова захар или подсладител.

1. Смесете в купа брашната, овесените ядки, захарта, бакпулвера и ванилията.


2. В друга купа сложете яйцата, млякото, зехтина и меда.


3. Разбийте леко мокрите съставки. Може да ползвате миксер, а може и с бъркалка. Добавете сухите съставки. В първия момент може и да ви се стори по-течна сместа от обикновено кексово тесто, но овесените ядки набъбват.




4. Добавете настърганата лимонова кора.


5. Разпределете сместа в тавичка с гнезда за мъфини.


6. Печете в загрята на 200 С фурна за около 20 минути, докато дървена клечка, забодена в средата на кексчето излиза суха.
7. Разбъркайте в купичка лимоновия сок и пудрата захар. Ако искате, може да увеличите количеството на захарта, тогава глазурата ще стане по-твърда и хрупкава.


8. Намажете с четка още горещите кексчета с глазура и ги оставете да засъхнат.


  

5 коментара: