понеделник, 6 август 2012 г.

27 юли - Свети Седмочисленици. Св. Панталеймон Никомидийски

С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици,
Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий,
изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог.
Вие, непоклатими стълбове и Боговдъхновени поборници за нашата реч,
прогонили езическото бесовско учение,
молете се на Христа Бога да утвърди нашата Църква
и да дарува на душите ни велика милост. 




 Свв. Седмочисленици.
                                         Икона, съхранявана днес в музея на гр. Скопие.

Така днес светата ни Православна църква молитвено възпява паметта на светите Седмочисленици -  Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.
Значението на тяхното дело не се мери с дни, години, векове. То е над тях, защото е устроено според благата промислителна воля Божия. Защото именно Бог ни изпрати светите Седмочисленици и то точно в най-решителния, най-съдбоносния за народа ни момент. Делото на светите Седмочисленици е дело Божие още и в този смисъл, че то е имало за цел да доведе до Бога и истинското богопознание. Св. Седмочисленици бяха преди всичко апостоли на Христовото учение и проповедници на вярата в Бога. Светите братя и техните ученици ни дадоха християнската вяра и славянска писменост. Те са възродители на славянските народи. Те ги изведоха от мрака на езичеството и на религиозното неведение и ги въведоха в пълната светлина на тогавашното познание.

Свещеник Иван Найденов от храм "Св. Седмочисленици" - София.


Св. Седмочисленици. Икона от ХVІІІ век.

Св. Панталеймон Никомидийски



Св. великомъченик Пантелеймон. Икона от началото на XIII в., Синайския манастир "Св. Екатерина" (Египет)

Св. Пантелеймон, живял в Никомидия през III век. Син на сенатора Евстрогий. Учил при знаменития лекар Ефросин. След като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството.
Св. Пантелеймон бил убит през 305 г. по времето на император Максимилиян след жестоки мъчения. Бил пален със свещ, хвърлен в морето, но останал невредим; хвърлян на зверовете, но останал незасегнат; сложен в бъчва с гвоздей и търкалян, но пак останал невредим. Най-после бил посечен с нож. Но вместо кръв потекло мляко, а дървото, за което бил вързан се разлистило, цъфнало и дало плод. 


Св. Пантелеймон изцерява болни.
Стенопис от храма "Св. Атанасий Велики" в Чепеларе


Народни вярвания: Народът нарича Св. Пантелеймон - Пантелей Пътник или воден Пантелей. Названието Пантелей пътник идва от наблюдението, че на този ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се готвят за дълъг път. Воден Пантелей е свързан с поверието, че светецът св. Пантелеймон, на когото е наречен празникът, е господар на силните поройни дъждове и наводненията. Хората го почитат, за да няма по земята силни порои и наводнения.

източник:
http://www.pravoslavieto.com
http://horo.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар