четвъртък, 27 септември 2012 г.

Лучен сос за месо



Продукти:

2 големи глави лук
2 с.л. краве масло
1 с.л. зехтин или олио
1/2 ч.ч. вино
2 ч.ч. бульон (най-добре част от това да е сосът от самото печено месо, но може и всякакъв вид бульон от месо, гъби или зеленчуци)
1 ч.л. нишесте
1 ч.л. мащерка
течна готварска сметана (по желание)
сол
черен пипер
лют пипер

1. Нарежете лука на ситно. В тенджера разтопете маслото, смесено със зехтин. Добавете лука и го запържете на много ниска температура, дълго време докато стане мек и карамелен на цвят.





2. Засилете котлона, прибавете виното и го оставете да се изпари напълно.




3.  Разтворете нишестето в малко от студения бульон. Добавете бульонът към лука, подправете с мащерка, сол, черен пипер, лют пипер на вкус.




Оставете соса да ври, докато се сгъсти.




4. Пасирайте соса, добавете сметана, ако желаете и го сервирайте към печено месо или дивеч.







2 коментара:

  1. Еми, не съм правила такъв сос, обаче много ми харесва! Как си поляла апетитно тази пържолка!!! Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох,че сочно с това сосче,непременно ще опитам,Еми!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване