четвъртък, 27 септември 2012 г.

Гретен от тиквички



Продукти:

2 тиквички
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
1 1/2  ч.ч. прясно мляко
пресен копър
1-2 склидки чесън
сол
черен пипер
100 г сирене
100 г кашкавал

1.  Настържете тиквичките на едро ренде. Ако искате гретена да стане по-сух и да го сервирате на оформено парче, може да запържите първо настърганите тиквички в тефлонов тиган с 1 с.л. зехтин. Но на нас така повече ни хареса. Счукайте чесъна с малко сол. Натрошете сиренето. Настържете кашкавала.
2. Разтопете маслото в тенджерка. 



Добавете брашното и го запържете докато започне да се пени. 






Дръпнете от котлона и прибавете малко по малко прясното мляко, като бъркате непрекъснато за да не се образуват бучки. (виж Как се прави сос Бешамел). Върнете го на котлона и го оставете да покъкри малко докато се сгъсти. Не спирайте да бъркате.




3. Дръпнете соса от котлона. Прибавете към него счукания чесън, натрошеното сирене, ситно нарязания копър, настърганите тиквички. Объркайте всичко. Подправете с малко сол и черен пипер. Може да добавите различни сирена, каквито обичате.




4. Изсипете сместа в намазана с масло тавичка. 



Поръсете ги с настърган кашкавал. Запечете в загрята на 200 С фурна докато леко се зачерви. 


 




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар