неделя, 23 септември 2012 г.

Задушено еленско



Продукти:

около 2 кг еленско месо
2 с.л. краве масло
1 с.л. олио
1 морков
1 глава лук
малко нарязана целина 
сол
черен пипер

за маринатата
2-3 ч.ч. червено вино
2 с.л. оцет
1 ч.ч. вода
1 глава лук 
5-6 склидки чесън
1 с.л. черен пипер на зърна
1 с.л. плодове от хвойна
2-3 дафинови листа
2-3 стръка мащерка 


за соса:
1-2 с.л. краве масло
1-2 с.л. брашно
2 с.л. сладко от френско грозде





1. Нарежете лука на едри парчета. Почистете чесъна от люспите. Смесете в тенджера продуктите за маринатата. Сложете ги на котлона и ви оставете да поврат 2-3 минути. Отстранете тенджерата от котлона и оставете маринатата да изстине напълно.
2. Изрежете от месото ципите. 




Не ги изхвърляйте, може да ги използвате в соса. Залейте го с марината. 



Трябва да се покрие напълно. Ако е необходимо, добавете още малко вода или вино. Оставете месото да престои поне 24 часа в маринатата.
3. Извадете месото от маринатата и го подсушете със салфетка. Загрейте маслото и олиото. Запържете месото от всички страни да хване коричка. 



Извадете го в дълбок съд с капак или тава, в която ще го печете. 




4. Нарежете лука, моркова и целината. Запържете в тигана, в който сте пържили месото, нарязаните на малки парчета ципи от месото, лука, целината и моркова. 



Залейте запържените зеленчуци с маринатата. Оставете всичко да кипне и го изсипете върху месото. Посолете със соли черен пипер. 



Захлюпете с капак или покрийте плътно с алуминиево фолио и сложете месото в загрята на 200  фурна. Щом заври, намалете фурната на 120 С и го оставете да се задушава за 6-8 часа. От време на време обръщайте месото.
8. Извадете месото от соса. Завийте го с алуминиево фолио и го оставете да си почине 20 минути. Прецедете соса. Смесете маслото и брашното в отделна купичка и внимателно го разредете с малко от соса. Изсипете сместа в останалия сос и го загрейте на котлона да поври докато се сгъсти. Подправете със сол, черен пипер, малко чили сос на вкус и 2 с.л. сладко от френско грозде. Маже да го замените със сладко от касис, други горски плодове, сливи или кайсии. Нека покъкри още минута.
9. Нарежете месото на филийки. Сервирайте го с гарнитура от картофено пюре, задушени зеленчуци и полято с вкусния сос. 






 

1 коментар:

  1. Много ароматен сос към това месце и подходяща гарнитура!
    Хубаво начало на новата седмица!

    ОтговорИзтриване