събота, 31 март 2012 г.

Студена доматена супа с праз



Продукти:

1 л доматен сок (пресен, замразен или консервиран)
1 стрък праз
сол
черен пипер
лют червен пипер
зехтин

1. Нарежете праза много на ситно.
2. Подправете доматения сок със сол, черен пипер и лют червен пипер на вкус.
3. Разсипете сока в чинии. Поръсете с праз и малко зехтин.

28-31 март - Бабини дни


 

 

народни вярвания: Някога, много отдавна, когато дните на баба Марта били двадесет и осем на брой, в едно китно селце, сгушено в скута на планината, живеела заядлива бабичка с две бели козлета. в последния ден на месеца пекнало слънце и бабичката изкарала по баира козичките да пори-пат на припек и да си щипнат млади филизи. Но нали си била заядлива, не пропуснала да се подиграе на баба Марта, че вече си отива и се изпровикнала към гората: „Марта - парта, къш, изкарах си козичките - е-е-е..."

Ядосала се баба Марта, но времето й свършвало. Полетяла тя към своето братче февруари и го помолила да й заеме три дни от своите. и нали е братец, харизал ги Февруари на кака си. Че като се развилняла Марта, разфучал се вятър и сковал с лед цялата земя. вледенила се и бабичката с двете козички, както рипали по полянката.


Оттогава Марта станала с три дни по-голяма, а народът почита тия дни, не работи полска работа, да не разсърди старицата, че да затрие реколтата. В някои селища наричат тези дни още „заемни" и тогава садят фасул край къщите, защото става по-сладък и по-малко „звучен". Ако времето е ясно и хубаво тогава, хората знаят, че копринените буби през пролетта ще бъдат здрави и много пашкули ще има. Ако е облачно и дъжделиво, бубите ще са болнави, а реколтата от плодове - слаба.

 

източник:

http://horo.bg

Каватели с гъби и спанак






Продукти:

тесто за прясна паста (виж Как се прави тесто за паста и Домашна паста без яйца)

2 стръка зелен лук
2 склидки чесън
300 г гъби печурки
300 г пресен спанак
2-3 с.л. зехтин
зеленчуков бульон
сол
черен пипер

1. Оформете тестото за паста на дълъг фитил.


2. Нарежете го на малки парченца.


3. Притиснете с пръст парченце тесто на гърба на вилица.


Внимателно с палеца си избутайте горния край на тестото надолу. Парченцата получават резки от едната си страна от вилицата, а от другата - леко се вдлъбват и навиват.




4. Оставете кавателите на набрашнена повърхност леко да засъхнат.


5. Варете ги в голямо количество подсолена вряща вода или зеленчуков бульон. Пастата, приготвена без яйца има нужда от значително повече време за да се свари.


6. За соса задушете зеления лук и чесъна, нарязани на ситно в малко зехтин.


7. Добавете гъбите, нарязани на филийки.


8. Измийте добре спанака. Добавете го към гъбите.


9. Залейте соса с малко бульон или вода от пастата. Подправете със сол, черен пипер и щипка лют пипер. Извадете кавателите в соса и ги оставете да поврат още малко.








Домашна паста без яйца

Продукти:

200 г пшеничен грис
около 60-70 мл вода
1/4 ч.л. сол
2 с.л. зехтин

1. Изсипете в хлебопекарна всички продукти или замесете твърдичко тесто на ръка.


Не слагайте всичката вода първоначално. В началото тестото изглежда много сухо и трошливо, но постепенно гриса поема влагата. Ако се налага капвайте по малко от нея.


2. Оставете замесеното тесто да си почине за 30 минути, завито с кърпа за да не хване коричка.
3. Можете да го разточите и изрежете различни форми. ( виж Как се прави тесто за паста). Може би най-подходящи са талиолините или друг вид паста на лентички, защото това тесто се сварява значително по-бавно от направеното с яйца.

Мъжко сладко с ябълки




Продукти:

1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. пшеничен грис
1 бакпулвер
1 кг ябълки
1 с.л. канела
1 ч.ч. орехови ядки
150 мл течна мазнина (разтопено масло или олио, ако искате сладкиша да е постен)

1. Обелете и почистете ябълките и ги настържете. Разбъркайте ги с канелата.


2. Смесете в купа брашното, гриса, захарта и бакпулвера.


3. В намазана с масло тавичка изсипете 1/3 от сухата смес.


Разпределете отгоре половината от настърганите ябълки. Поръсете с орехи.


 Поръсете отново с 1/3 от сухата смес.


 Разпределете останалите ябълки и орехи и покрийте със сухата смес.
4. Разтопете в малък съд маслото и полейте с него сладкиша отгоре.


5. Печете в предварително загрята фурна на 180 С до порозовяване.







  


  





понеделник, 26 март 2012 г.

Негреса с портокалови корички в постен вариант



Продукти:

50 г олио
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
50 г какао
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
кората на 1 портокал

за глазурата:
1 ч.ч. пудра захар
3 с.л. какао
2-3 с.л. вода
1 с.л. маргарин (по желание)


1. Настържете кората на портокала, или я нарежете на тънки лентички.
2. Сложете водата, олиото, портокаловите корички, захарта, какаото и брашното, размесено с бакпулвера в купата на миксера и ги разбийте добре.






3. Изсипете сместа в застлана с хартия за печене или предварително намазана с масло и посипана с брашно тавичка.




4. Печете сладкиша в предварително загрята на 180 С фурна, докато забодена клечка за зъби в средата му излиза чиста и суха.








5. Докато се пече сладкиша, направете глазурата. Смесете в малък огнеупорен съд пудрата захар, какаото и 2, най-много 3 с.л. вода.




Разбъркайте до гладка каша. В началото тя е доста гъста и трудно се бърка, но като се сгъсти се втечнява, затова внимавайте с количеството вода. Сложете сместа на котлона, на ниска температура и бъркайте непрекъснато. Не бива да завира, а само да се сгорещи и разтопи захарта.




Може да прибавите маргарин. Аз не харесвам вкуса му и затова го пропускам. Маслото в този момент прави глазурата по-лъскава и еластична. Щом маслото се разтопи - залейте с глазурата изпечения и още горещ сладкиш. Важно е и сладкишът, и глазурата да са съвсем горещи, иначе тя засъхва много бързо и няма да можете да я разпределите равномерно.







6. Оставете негресата да изстине напълно и да се втвърди глазурата. Нарежете сладкиша на парчета и сервирайте.










Тук може да видите вариант на сладкиша с масло, яйце и прясно мляко.

неделя, 25 март 2012 г.

Сьомга с песто



Продукти:

за 3 порции

3 парчета филе от сьомга с кожата
1 ч.л. песто
3 с.л. зехтин
сол
черен пипер

1. Смесете в купичка пестото със зехтина.




2. Поръсете рибата със сол, черен пипер и полейте с пестото със зехтин. Покрийте рибните филета с найлоново фолио и ги приберете за 30-40 минути в хладилник.




3. Загрейте тефлонов тиган. Поставете рибните филета с кожата надолу. Покрийте тигана с капак и пържете рибата за 3-4 минути, докато кожата се препече, а рибата се сготви.




4. Сервирайте рибата със свежа салата.








Маринована херинга



Продукти:

1 кг филе от херинга
180 г сол
1 литър студена вода
оцет
1 ч.ч. олио
зърна черен пипер
зърна бахар
дафинов лист

1. Нарежете херингата на парчета. Почистете, стърчащите с костички кожици.




Прибавете солта във водата, като я бъркате докато се разтвори напълно.
2. Подредете рибните филета плътно в съд и ги залейте със солния разтвор, хубаво да ги покрие. Ако е необходимо, затиснете ги с чинийка, за да не изплуват. Оставете ги да престоят така 24 часа.
3. Извадете рибата от водата, измийте я и я сложете в чист съд. Притиснете я отново и я залейте с оцет, да я покрие. Оставете я да престои 12 часа.
4. Загрейте олиото на котлона. Пуснете в него хапка хляб и го изпържете до златисто. Внимавайте да не почернее, защо олиото ще започне да горчи. Извадете хапката и оставете олиото да изстине напълно.
5. Отцедете рибата.




Потопете всяко филе в олиото, отцедете го. Наредете рибките плътно в буркан, като слагате между тях зърна черен пипер, бахар и листа дафинов лист. Залейте отгоре останалото олио.








6. След една седмица рибата е годна за консумация. Може да се съхранява в хладилник в продължение на месеци. По същия начин може да мариновате сафрид и други рибки.