понеделник, 10 декември 2012 г.

Зеленчукова супа със зелена салатка



Продукти:

1 праз
2 картофа
1 морков
1 купичка накъсани розички карфиол
няколко листа зелена салатка
шепа магданоз
1,5 л зеленчуков бульон
сол
черен пипер
зехтин

1. Нарежете праза, моркова и картофите на парчета. Сложете ги в тенджера, заедно с карфиола и бульона и ги варете докато омекнат напълно.


2. Нарежете салатката и магданоза на ситно и ги добавете в супата. Разбъркайте и я дръпнете от огъня.


Подправете със сол, черен пипер и хубав зехтин и я пасирайте до хомогенност.




Зелена салата с бял боб




Продукти:

1 ч.ч. сварен едър бял боб, студен
1 зелена салатка
1 глава червен лук
салатен дресинг с дижонска горчица

1. Накъсайте салатката на парченца. Нарежете лука на тънки филийки.
2. Смесете салатката, боба и лука. Подправете с дресинг на вкус.






Праз с ориз




Продукти:

1 стрък праз
1 ч.ч. ориз
1 морков
1 склидка чесън
3-4 с.л. олио
4 ч.ч. зеленчуков бульон
сол
черен пипер
лют червен пипер

1. Нарежете праза на ситно.


2. Задушете го с малко олио докато омекне.



3. Добавете настъргания морков и ситно нарязания чесън. Объркайте и те да се задушат в мазнината.


4. Прибавете ориза и бъркайте докато всяко зрънце се покрие с мазнина и стане прозрачно.


Добавете зеленчуковия бульон, сол, черен и малко лют червен пипер и оставете ястието да покъкри под капак докато оризът почти напълно поеме течността.
5. Прехвърлете оризът в тавичка


и го запечете в загрята на 220 С фурна докато хване златиста коричка.



Ястието може да се поднесе както горещо, така и на стайна температура или студено.




петък, 7 декември 2012 г.

На гости в "Кулинарен еликсир"

За мен днешното гостуване при Роси в "Кулинарен еликсир" е много специален момент.
Много харесвам нейното кулинарно местенце. Предпочитанията ни са толкова близки, че в нейната кухня аз се чувствам като в своята. Изпробвала съм не малко нейни рецепти - винаги много точни и перфектно поднесени. За мен е чест и истинско предизвикателство да и гостувам!

Роси бе първата, която "откри" моя блог, даваше ми съвети, подкрепяше ме. Покани ме на среща на кулинарните блогъри във Варна, където се запознах с прекрасни момичета, автори на блогове, които редовно посещавам. И ето, че и първата ми покана за гостуване дойде отново от нея.

Благодаря ти, Роси, че си толкова мила, човечна и отзивчива! Истинска щастливка съм, че те познавам!

Ето и менюто, което приготвих:

Картофена салата с печени чушки



Бобена супа със спанак





Пълнени домати с ориз




Оризови кюфтета



Шарлота с круши и медени бисквити


Шарлота с круши и медени бисквити




Продукти:

3 кг круши
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода (може да замените половината с 1/2 ч.ч. бяло вино)
сока и кората на 1/2 лимон
парче портокалова кора
пръчка канела
звездичка анасон
2-3 зърна бахар
1 с.л. мед
1 с.л. ром (по желание)
500 г меденки (обикновени бисквити, бисквити "Закуска" или др.)
1 ч.ч. орехови ядки, печени
1/2 ч.ч. захар (за карамелени фигурки, ако желаете)

Продуктите са за голяма торта. Ако желаете, може да ги намалите на половина и да направите шарлотата в продълговата форма за кекс.

1. Обелете крушите, почистете ги от семето и ги нарежете на парченца.


Залейте ги с водата и сока от лимона за да не потъмняват. Добавете лимоновата и портокалова кора, пръчката канела, анасон, бахар, захар и ги варете на тих огън докато омекнат.


Оставете ги в сиропа напълно да изстинат.
2. Отстранете канелата, анасона, бахара и корите от лимон и портокал. Отцедете крушите от сиропа. Сложете в него 1 с.л. мед. Върнете сиропа в тенджера и го варете докато се сгъсти. Оставете го да изстине. Ако желаете, може да му добавите 1 с.л. ром.


3. Подредете по дъното и стените на тортена форма бисквити. Попълнете дупките с парченца.

 
Изсипете половината от крушите.


Покрийте отново с пласт от бисквити.


Изсипете останалите круши. Залейте отгоре сгъстения меден сироп.


Оставете тортата да стегне в хладилник. Преди поднасяне я поръсете с нарязани печени орехови ядки и карамелени фигурки (по желание)




Оризови кюфтета



Продукти:

1 ч.ч. ориз
4 ч.ч. зеленчуков бульон
1 с.л. настърган лук
2 с.л. галета
сол
черен пипер
лют червен пипер
олио

1. Измийте ориза, залейте го с бульона, малко сол, щипка лют червен пипер и черен пипер и го варете под капак на слаб огън докато поеме всичката течност.


Оставете го захлюпен да изстине напълно.
2. Смесете ориза с галетата, настъргания лук, ако е необходимо още сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте хубаво сместа.


3. Гребете с лъжица от оризовата смес, оформяйте кюфтенца и ги пържете в сгорещена мазнина.


Подсушете ги с домакинска хартия или салфетка.


Ако желаете, може да сложите в сместа 2 с.л. олио или зехтин и да подредите кюфтета в тава, покрита с хартия за печене. Оформете ги с гърба на мокра лъжица.


Печете ги в загрята на 220 С фурна докато се зачервят. Поднесете ги със салата и доматен сос.

Пълнени домати с ориз

 

Продукти:

4-5 средни домата
1/2 стрък праз
1/3 ч.ч. ориз
1 с.л. настърган морков
1 склидка чесън
2 с.л. олио
1-2 с.л. зехтин
1 ч.ч. зеленчуков бульон
шепа нарязан на ситно босилек
сол
черен пипер
лют червен пипер

1. Нарежете праза на ситно.


Отрежете капачетата на доматите и ги издълбайте.



2. Задушете праза с малко олио докато омекне.




Добавете настъргания морков и ситно нарязания чесън. Объркайте и те да се задушат в мазнината.


3. Прибавете ориза и бъркайте докато всяко зрънце се покрие с мазнина и стане прозрачно.


Добавете вътрешността на доматите, нарязана на ситно.
4. Добавете зеленчуковия бульон, сол, черен и малко лют червен пипер и оставете ястието да покъкри под капак докато оризът почти напълно поеме течността. Накрая добавете нарязан на ситно босилек.


5. Посолете леко издълбаните домати. Капнете във всеки от тях капка зехтин.


Напълнете ги с ориза. Захлюпете ги с капачетата. Поръсете ги със сол, малко зехтин и ги печете в загрята на 220 с фурна.


6. Поднесете ястието, поръсено с още малко босилек.