сряда, 16 октомври 2013 г.

Патладжанени пици


Продукти:

1 патладжан
1 домат или няколко чери доматчета
1-2 с.л. зехтин
100 г моцарела
листа босилек, риган
1 яйце (може и само белтък)
1 с.л. брашно
2-3 с.л. галета
сол
черен пипер

1. Нарежете патладжана на филийки с дебелина 1 см.


Посолете ги и ги оставете за 15 минути да пуснат горчивия си сок. Изплакнете ги и ги подсушете. Поръсете ги с малко черен пипер.


2. Оваляйте филийките от патладжан в брашно,


потопете ги в разбито яйце и после в галета.



Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Поръсете ги с малко зехтин и ги запечете за 10 минути в предварително загрята на 200 С фурна. Обърнете ги и ги печете още 8-10 минути от другата страна.


3. Нарежете домата на ситно. Посолете го, капнете му малко зехтин и листенца босилек и го разпределете върху патладжана.



Покрийте го с тънки резенчета моцарела. Ако искате, може да добавите и шунка на малки парченца или друго сирене.


4. Запечете патладжанените пици още за кратко, докато се разтопи сиренето. Поръсете със свежи листа босилек и риган и сервирайте.


 

понеделник, 14 октомври 2013 г.

Пълнени праскови в хрупкава коричка



Продукти:

6-8 праскови

за тестото:
125 г студено краве масло
150 г брашно
3 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол

за плънката:
100 г орехови ядки
1 ч.л. канела
1 с.л. мед

1. Нарежете маслото на малки кубчета и го сложете във фризера за 15-20 минути. Смесете в домакински робот брашното, захарта и солта. Добавете маслото и миксирайте леко на няколко пъти сместа да стане на трохи с размерите малко по-малко от грахово зърно. Ако е необходимо добавяйте по 1 супена лъжица много студена вода (почти до замръзване). Изсипете трохите на плота. Съберете ги на топка тесто. Не месете тестото, за да не стане жилаво. Завийте го в найлоново фолио и го приберете в хладилник за 1 час (виж Как се прави маслено ( бисквитено) тесто )
2. Обелете плодовете и ги почистете от костилките. Може да напълните малки круши, като ги издълбаете с лъжичка. 


3. Смесете в купичка ореховите ядки, канелата и меда. Ако желаете, може да сложите стафиди или други сушени плодове, предварително накиснати в ром.


4. С получената смес напълнете плодовете и ги затворете отново. 



5. Разделете тестото на 6-8 части (в зависимост от големината на плодовете). Разточете всяка част на лист.


Сложете напълнената праскова в средата на листа и съберете краищата му като бохча.


Не бива да се затваря плътно. Нека да останат малки отвори, от където да излиза парата.


6. Сложете всяка праскова в чашка за крем или в тава с гнезда за мъфини.


7. Запечете сладкишите в предварително загрята на 180 С фурна за около 30-40 минути или до златисто.




Печени филийки с горгонзола, смокини и мед



Това мога да го ям за закуска, върху зелена салата за обяд и с чаша студено бяло вино за вечеря.

Продукти:

4 филийкиот пълнозърнеста франзела
4-5 зрели смокини
синьо сирене Горгонзола
4 ч.л. мед 
прясна мащерка


1. Загрейте фурната на 220 С. Изпечете филийките. Нарежете смокините на половинки или четвъртинки,  капнете отгоре им няколко капки мед и ги поръсете с мащерка. Запечете ги леко докато омекнат.



2. Намажете филийките със сирене, поставете върху всяка от тях парченца смокини и отново ги сложете във фурната, докато сиренето започне да се разтапя. 





Полейте ги с мед и ги сервирайте горещи.