сряда, 18 юни 2014 г.

Гъбена сарма



Продукти:

300 г гъби печурки
2-3 с.л. олио
1 малка глава лук или 2-3 стръка зелен
1 каф. ч. ориз
смес от сушени или пресни подправки (през лятото суша и смилам подправки и зеленчуци (зелен лук, чесън, магданоз, копър, коприва, спанак, лапад, изобщо всичко, каквото има в градината през пролетта, а по-късно и моркови, целина, праз, кромид лук) и си правя миксове, с които после подсилвам вкуса на ястията)
сол
черен пипер
червен пипер

за палачинките:
1 яйце
1/2 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. вода
щипка сол
масло за пържене

6-8 парчета топено сирене (или топчета моцарела)
100-150 г кашкавал

1. Нарежете лука и магданоза на ситно, а гъбите на малки кубчета.
2. Загрейте олиото в тенджера. Запържете лука. Добавете гъбите и пържете докато започнат да покафеняват. Прибавете ориза и го объркайте хубаво да се оваля в мазнината и да побелее. Залейте с 3 каф. чашки вода. Подправете със сол, черен и червен пипер, подправки и оставете ястието да покъкри на слабо докато оризът поеме всичката течност.


3. Разбийте яйцето с брашно, вода и щипка сол и изпечете 6-8 палачинки.
4. Сложете в средата на всяка палачинка по 1 голяма лъжица от плънката и парче топено сирене или моцарела.


5. Завийте палачинките като сарма и ги подредете в намазана с масло тавичка.



Поръсете обилно с настърган кашкавал.


Запечете ястието да зачервяване.


Сервирайте със свежа салата и много обич.