сряда, 23 септември 2015 г.

Панирани рулца от тиквички със скариди



Продукти:

тиквички
скариди, обелени

за панировката:
1 яйце
1/2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. вода
сол
черен пипер
лют сос

олио за пържене

1. Нарежете тиквичките на тънки ленти с белачка за зеленчуци.


2. Завийте във всяка лента по една скарида на руло.


3. Забодете рулцата с клечка за зъби.


4. Разбийте яйцето с брашното, водата и подправките на гладка каша като за палачинки. Топете в нея рулцата и ги пържете в силно загрята мазнина до зачервяване.


Извадете ги върху домакинска хартия да се отцедят.


Може да ги поднесете с някакъв сос. Особено подходящи са лимонено-сметановсос тартар, сос "хиляда острова" и др.




четвъртък, 17 септември 2015 г.

Мариновани чушлета



Продукти:

2 кг сладки чушлета
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. оцет
1 1/2 ч.ч. захар
4 с.л. с връх сол
2 връзки копър
2 връзки магданоз
5-10 глави чесън (на вкус)



1. Нарежете чушлетата на парчета с големина 1 см.


Може да сложите няколко люти сред тях на вкус (аз слагам 5-6). Нарежете магданоза и копъра на ситно. Почистете чесъна и го нарежете на филийки.


2. Сложете чушлетата, зелените подправки, чесъна, солта, захарта, оцета и олиото в голяма тенджера, тава или кофа и ги разбърквайте от време на време в продължение на 24 часа.


Чушлетата постепенно ще си пуснат много сок.


3. Напълнете ги в бурканчета и ги заварете 10 минути. Излизат около 12.




събота, 12 септември 2015 г.

Патладжан кебап



Продукти:

2-3 патладжана
сол
2-3 домата
2 с.л. олио
1/2 ч.ч. вино

за плънката:
500г смляно месо
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. кимион
1 малка главичка лук
магданоз

1. Измийте патладжаните и ги прорежете на филийки (не ги режете напълно) с дебелина от 1 см. Може да изберете 2 големи, тънки и дълги патладжана или 3-4 по-малки.
2. Поръсете ги със сол обилно в прорезите и ги оставете за 15 минути да се осолят. Измийте ги и ги подредете в тавичка.


3. Нарежете лука и магданоза на ситно. Омесете каймата с подправките, лука и магданоза.
4. Напълнете всеки прорез на патладжана с кайма.


5. Поставете около патладжаните резени домати, поръсете с олио, налейте виното и печете ястието в загрята на 180 С фурна докато патладжаните омекнат и се запекат леко.


6. Сервирайте ги топли на любимите си хора.


четвъртък, 3 септември 2015 г.

Трюфел лешникова торта



Продукти:

за блата:
3 яйца
80 г пудра захар
80 г краве масло на стайна температура
80 г черен шоколад
80 г лешници
1 с.л. какао

за крема:
400 г течна сметана
400 г черен шоколад
100 г масло
3 с.л. захар

лешников крокан:
200г лешници
1 ч.ч. захар

1. Смелете лешниците на едро.


Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
2. Начупете шоколада на парченца, сложете го в купичка и го разтопете в микровълнова или на водна баня. Разбийте маслото, добавяйки един по един жълтъците.


Прибавете какаото, разтопения шоколад и натрошените лешници.
3. Разбийте белтъците с пудрата захар.
4. Прибавете малко по малко разбитите белтъци към маслената смес, като разбърквате много внимателно с шпатула.


5. Изсипете сместа във форма за торта с отделящи се стени и печете в предварително загрята на 180 С фурна за 12-15 минути. В средата блата трябва да остане леко мек. Оставете го да изстине.

6. За крема загрейте сметаната с маслото и захарта. Добавете начупения шоколад и разбърквайте докато напълно се стопи.


Внимавайте да не заври. Оставете го да изстине.
7. За плънката сложете захарта в съд на котлона. Оставете я да се разтопи и карамелизира.


Набодете лешници на клечка за зъби.


Потопете ги в горещия карамел и ги оставете леко да изстинат. Изтеглете им връхче и ги набодете в буркан с ориз или сол докато изстинат напълно.



Добавете останалите лешници в карамела, разбъркайте и изсипете сместа върху намазнена хартия за печене да изстинат. Натрошете крокана в хаванче.

8. Сложете на дъното на тортена форма блата. Облепете стените и с найлоново фолио за да извадите после по-лесно тортата.


Намажете го с част от шоколадовата смес. Оставете в хладилник леко да стегне. Поръсете натрошените карамелизирани лешници и върнете тортата в хладилника.


Изсипете отгоре останалата шоколадова смес ( ако вече е стегнала, може да я загреете за да се разтопи отново и лесно да се разлива). Приберете тортата в хладилник. Може да запазите част от шоколадовия крем и да украсите с него тортата, да я поръсите с какао, да добавите шоколадови фигурки, карамелизираните лешници. Докато кремът е мек, маркирайте парчета за да разрежете тортата после по-лесно.