четвъртък, 29 юни 2017 г.

Черешов сладкиш с мед и бадеми



Продукти:

250 г краве масло
150 г бяло пшенично брашно
100 г бадемово брашно
100 г мед
1 яйце
3 с.л. филирани бадеми

за плънката:
500 г череши
2 с.л. захар
1 с.л. брашно
50 мл портвайн

1. В купа смесете брашната, меда и маслото (студено, нарязано на малки кубчета). Претрийте с пръсти докато се получат малки бучици. Може да замените бадемовото брашно с пшенично, пълнозърнесто или да смелите друг вид ядки - лешници, орехи.


2. Отделете 1/3 от маслените трохи и сложете към тях филираните бадеми.


3. В останалата 2/3 от тестото добавете яйцето и замесете тесто. Покрийте го с найлоново фолио и го оставете в хладилник да стегне.


4. Почистете черешите от костилките и ги сложете в тиган със захарта да поврат. Щом им изври течността, изсипете портвайна ( може и без него) да се изпари алкохола. Дръпнете ги от котлона и добавете брашното. То ще поеме останалата течност по време на печенето. Оставете плънката да изстине напълно.


5. Разпределете с пръсти тестото на дъното на тавичка.


Изсипете отгоре плънката.


Поръсете с маслените трохи.


6. Печете сладкиша в загрята на 180 С фурна до зачервяване.




Няма коментари:

Публикуване на коментар